25 juli 2019; wintertarwe oogst

Wintertarwe oogst

Twee dagen later dan vorig jaar is de wintertarwe geoogst. De omstandigheden om te oogsten waren ideaal. Soms zelfs te ideaal. Het vocht % van de wintertarwe begon in de ochtend rond half 11 met 15 %, maar eindigde om half 3 in de middag met 12 %. Dit jaar heb ik van collega akkerbouwers vocht percentages van in de 9% gehoord. Ongekend laag, maar hoe kan het ook anders met temperaturen van 37-38 graden. Om droogkosten bij de afnemer te voorkomen moet het vocht % rond de 15 % liggen. Daar boven betaal je droogkosten, daar beneden dan kost het kilogrammen.

Loonbedrijf Breure uit Swifterbant heeft de wintertarwe gedorst. Zelf rijdt ik de wintertarwe naar het erf. Daar kiep ik de wintertarwe tijdelijk neer. De wintertarwe wordt afgenomen door Agrifirm. Transportbedrijf Post en Haveman uit Dronten haalt de wintertarwe binnen 5 werkdagen op. Deze brengt de wintertarwe naar Graansloot te Kampen. Deze bewaard de wintertarwe voor Agrifirm.

Ketenpartners Agrifirm en Koopmans Meel werken samen met telers van Stichting Veldleeuwerik  om duurzaam geteelde baktarwe op de markt te brengen  (als de tarwe bakwaardig is, dat word later bekend).  Ambachtelijke bakkers in Nederland nemen het meel weer via Koopmans Meel af. Het ras is KWS Talent en het is een baktarwe.