16 juli 2019; Zicht op de bodemstructuur

Zicht op de bodemstructuur

Sinds 2017 doe ik mee aan het project Zicht op de bodemstructuur. Dit project loopt via het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC). De naam van het project zegt het al. Het doel van de ondernemers die hier aan meedoen is meer zicht te krijgen in de bodem. Bewustwording is een belangrijk doel. Dit gebeurt in eerste instantie (Fase A)  aan de hand van het maken van een profielkuil. Er word bekeken hoe je een profielkuil beoordeelt en wat voor maatregelen je kan nemen om de bodemconditie te verbeteren. Dit gebeurt met behulp van bodemexperts. In het eerste jaar bekijk je en beoordeel samen met een collega ondernemer bij elkaar de profielkuilen in het tweede jaar (Fase B) wordt er meer gekeken wat voor maatregelingen je kunt nemen in je bedrijfsvoering.

A5_Folder_Bodem-en-Water_DEF4-pdf-212x300

Artikel over het project bij ons in 2018. (Fase B)

Artikel over het project bij ons in 30 augustus  2017. (Fase A)

Dinsdagmiddag 16 juli hebben we drie profielkuilen bekeken van verschillende gewassen en percelen op ons bedrijf. Martin Duijkers bodemdeskundige van Aeres Hogeschool uit Dronten en Leon Bos (werkzaam bij Van Wesemael)  in opleiding zijnde bodemexpert hebben de 3 profiel profielkuilen samen met mij beoordeelt. We hebben gekeken hoe de grond is na de oogst van wintergerst, we hebben een profielkuil gegraven in het perceel waar de soja groeit en in het perceel waar de uien groeien. Vooraf is er bij ons in de kantine nog besproken wat er zoal op ons bedrijf gebeurt aan bodembeheer.

De conclusie is dat vooral rond de 20 cm een wat harde, verdichte laag zit. Dit is de ploegzool die daar zit. De wortels komen daar wel goed door heen en de grond scheurt ook wel. Er zit ook genoeg bodemleven, dat is goed te zien aan de diverse porieen die door o.a. wormen gemaakt zijn.

Sinds afgelopen najaar heb ik de voorscharen van de ploeg gehaald met als doel om het organische materiaal zoals stro, resten groenbemester beter door de bouwvoor te mengen. Dat was heel mooi te zien bij de kuil die in het uienperceel gegraven is. De resten worden heel mooi verteerd en er is veel activiteit van bodemleven. De wortels van de uien zit al op 40 cm diepte. (zie foto’s onder) In dit perceel stond in 2018 wintertarwe en later een goed geslaagde groenbemester.


De grond uit de kuil van het sojabonen perceel is de eerste 20 cm erg mooi. Daarna zit ook wel weer de ploegzool maar ook hier gaan de wortels wel goed door heen. De grond is nog erg vochtig. Watertekort is er hier zeker nog niet. In 2018 stonden hier suikerbieten. Dit land is verder niet geploegd in 2018. Het is wel losgewoeld.


De grond uit de kuil van het wintergerst land is erg droog. Je ziet dat het wintergerst gewas qua vocht goed aan de bodem heeft getrokken. De structuur van de grond is wel wat minder. Hier stonden in 2018 consumptie aardappelen. Dit land is niet geploegd wel gewoeld en daarna ingezaaid.

Al met al weer een zeer leerzame middag. Vanuit het project wordt er nog een mooi rapport met de bevindingen van de expert gemaakt. Later dit jaar word dit nog besproken en is er nog een bijeenkomst met andere ondernemers die meedoen aan het project.