15 april 2019; aardappels poten

Aardappels poten

13, 14 en 15 april heb ik de aardappels gepoot. Dit jaar poot ik het ras Ramos. Het is een ras wat vooral gebruikt wordt voor de frites. Ik teel de aardappels voor APF Holland. Eerder heb ik het pootgoed al opgehaald bij De Kubbe te Biddinghuizen.

Ik poot met de Grimme pootmachine van mijn collega, waarmee ik samenwerk. De pootmachine combinatie bestaat uit een Steyr 4130 ( 130 PK) Profi CVT trekker met voorop een Baselier frontfrees. Achterop een 3 meter brede Grimme GL 34 K pootmachine.

Vanuit de wagen gaan de te poten aardappelen via een zwenkbaar bandje de bunker van de pootmachine in. Met behulp van de hydrauliek van de trekker kan het bandje draaien.


Om te kunnen poten moet de grond wel eerst vlak en fijn gemaakt worden, zodat de aardappels op de juiste diepte gepoot kunnen worden. Dat doet de Baselier frontfrees. De pootmachine poot 4 rijen/ruggen. Tussen de rijen/ruggen zit 75 cm. Met behulp van een ketting met daaraan bekers bevestigd worden de aardappels gepoot. De aardappel valt in een pootvoor op een bepaalde diepte waarna de schijven de aardappels toedekken. Er word gepoot met RTK GPS van Trimble (Agrometius), zo kan ik recht poten en de rijen sluiten zo mooi aan op de volgende werkgang. Om groene knollen te voorkomen worden de aardappels 2 cm onder het maaiveld gepoot. De aardappels liggen in de rij ca. 32 cm uit elkaar en tussen de rij 75 cm. Per ha wordt er ca. 2300 kg pootgoed verpoot. Binnenkort worden de gevormde aardappelruggen nog een keer aangefreesd.

De grond waarin nu in gepoot moet worden is door de natte eerste helft van maart en daarna fel drogend weer in april stug en hard. Je ziet daarom ook veel meer kluiten. Normaal gesproken kunnen deze in het groeiseizoen nog verweren, waardoor we er hopelijk geen last van zullen hebben met het rooien.