11 oktober 2018; wintergerst zaaien

Wintergerst zaaien

Voor het eerst word op ons bedrijf wintergerst gezaaid. Ik had al een aantal jaren belangstelling in deze teelt. De wintergerst is gezaaid in het vrijgekomen aardappelland. In andere jaren zaaide ik in dit land wintertarwe, maar omdat de aardappeloogst vroeg klaar was en wintergerst eigenlijk voor half oktober wel gezaaid moet worden heb ik gekozen voor wintergerst. Voordeel van wintergerst is dat de oogst een maand eerder is dan de wintertarwe. Zo krijg ik wat oogstspreiding. De opbrengst wijkt ook niet veel af van wintertarwe. De wintergerst wordt geteeld voor brouwgerst.
Alvorens de wintergerst is gezaaid is dit land gewoeld en losgetrokken met een cultivator. Ik zaai het ras Etincel. Agrifirm heeft het zaaizaad geleverd. Er is 135 kg zaaizaad per ha gezaaid.

Ik doe komend jaar mee in een duurzame brouwgerst  ketenproject. Agrifirm werkt samen met Heineken, Stichting Veldleeuwerik telers en Holland Malt in dit ketenproject om de teelt van wintergerst te verduurzamen. Ik ben lid van Stichting Veldleeuwerik. Komend jaar afwachten hoe de teelt van wintergerst bevalt.

Hieronder een filmpje over de samenwerking tussen de partners in het brouwgerst ketenproject.