23 juli 2018; wintertarwe oogst

Wintertarwe oogst

Maandagmorgen om 10.30 uur is de wintertarwe oogst gestart op Harrysfarm. Loonbedrijf Breure uit Swifterbant oogst al een aantal jaren de wintertarwe. Ook dit jaar weer met de John Deere 9780 I GLS  combine met ca. 8 meter breed maaibord. De wintertarwe is dit jaar erg snel afgerijpt. De droge periode vanaf begin juni en hoge temperaturen heeft de wintertarwe snel doen afrijpen. De wintertarwe is nog nooit zo vroeg geoogst sinds ik zelfstandig akkerbouwer ben. Het stro is ook goed afgerijpt. Net als andere jaren laat ik het stro door de combine verhakselen. Het stro is goed om het organische stof gehalte van de bodem op peil te houden.

Het vocht gehalte van de wintertarwe was erg laag. Er werd gedorssen met een vocht % van rond de 13 %. Normaal is meestal tussen de 15 en 17%. De opbrengst ligt tussen de 10 en 11 ton/ha. Ook dat is goed te noemen, ondanks de snelle afrijping.

Om 10.30 uur begonnen. 8 uur later, om 18.30, was de wintertarwe eraf.