8 mei 2018; akkerranden zaaien

Akkerranden zaaien

Dinsdag 8 mei heb ik de akkerranden rondom Harrysfarm ingezaaid.

Sinds een aantal jaren heb ik akkerranden rondom ons bedrijf liggen. Ik heb vanaf 2016 twee meerjarige kruidenrijke akkerranden van 9 meter breed langs de Elandweg liggen. Het doel van deze akkerranden is om vogels voldoende voedsel, rust en broedmogelijkheden te geven in deze randen. Belangrijkste doelsoort vogel is de Veldleeuwerik.
De randen vallen onder het ANLb, het Agrarisch, Natuur- en Landschapsbeheer. De overheid wil door een collectieve aanpak van het ANLb meer ruimte geven aan regionaal maatwerk en agrarisch ondernemersschap. Het Flevolands Agrarisch Collectief is in Flevoland verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.
De meerjarige kruidenrijke akkerranden heb ik nu na 2 jaar opnieuw ingezaaid zodat de kruiden en bloemen in het mengsel weer meer kans krijgen.

Hoe de meerjarige akkerranden er in 2017 op stonden is hier te zien.


Verder heb ik via het Schoner Water Flevoland project langs de overige sloten en tochten rondom ons bedrijf eenjarige akkerranden liggen. Deze randen zijn bij mij 3 meter breed.

In Schoner Water Flevoland leveren de deelnemers blauwe diensten voor het waterbeheer in Flevoland. Waterschap Zuiderzeeland en het FAC willen met bufferstroken tussen de gewassen en de waterlopen de waterkwaliteit verbeteren. Bufferstroken van 3 of 6 meter breedte verminderen de belasting van het oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Daarnaast hebben de bufferstroken meerwaarde voor bestuivers, vlinders, kleine zoogdieren en vogels. Het FAC streeft naar de aanleg van bufferzones te spreiden over Flevoland.  (Bron: https://flevolandsagrarischcollectief.nl/projecten/schoner-water-flevoland/ )

Voor de meerjarige kruidenrijke akkerranden en de randen voor Schoner Water Flevoland krijg ik een vergoeding. Het zaaizaad (niet vergoed) wordt door het Flevolands Agrarisch Collectief gezamenlijk ingekocht. Na aanleiding van ervaringen van de deelnemers worden de zaadmengsels elk jaar wat aangepast. In de zomer organiseert het Flevolands Agrarisch Collectief voor haar deelnemers een veldexcursie om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

De randen die in 2017 zijn gezaaid heb ik zonder te klepelen de winter over laten gaan. Zo konden vogels hier in de winter nog schuilgelegenheid zoeken en voedsel verzamelen.

Hoe de eenjarige akkerranden er in 2017 op stonden is hier te zien.


Om de randen weer opnieuw in te kunnen zaaien heb ik de randen 19 april geklepeld.

19 april 2018; akkerranden klepelen


23 april heb ik de randen met een frontfrees losgefreesd. Achterop de trekker een rotorkopeg die de grond nog wat fijner en vlakker maakt. Het onkruid en gras wat er stond is zo vernietigd.


Voordat ik de randen opnieuw inzaai heb ik eerst gewacht op regen, zodat de losgefreesde grond weer wat kon bezakken en het zaad op een mooie vochtige grond gezaaid kan worden. Uiteindelijk heb ik 8 mei de randen ingezaaid, wel later dan ik gewend ben. De kruidenrijke akkerranden langs de Elandweg heb ik ingezaaid met een meerjarige kruidenmengsel, zoadat ik deze randen weer een aantal jaren kan laten staan.

8 mei 2018; akkerranden zaaien


De overige randen heb ik ingezaaid met een eenjarige mengsel. Dit jaar een rand ingezaaid met een mengsel waar veel kruiden, grassen en bloemen inzitten die zeer goed zijn voor insecten.

8 mei 2018; akkerranden zaaien

8 mei 2018; akkerranden zaaien


Een andere rand met een mengsel van andere soorten.

Gewasgroei eenjarige akkerrand 24 april 2017

Het zaaien ging mooi. De grond is na het frezen mooi en onderin goed vochtig. Nu wachten totdat alles bovenkomt en we weer kunnen genieten van de prachtige bloeiende akkerranden.