30 oktober 2017; 1e perceel wintertarwe gezaaid

1e perceel wintertarwe gezaaid

30 oktober het eerste perceel wintertarwe ingezaaid. Wat later dan ik gewend ben. De meeste jaren zaai ik rond 10 oktober. Dat heeft twee oorzaken. De eerste is dat de aardappels er dit jaar pas op 15 oktober uit waren. De tweede oorzaak is de regen. Het was wachten op droger weer om de wintertarwe te zaaien.
In dit perceel waar de aardappelen hebben gestaan heb ik eerst de grond losgetrokken met een Lemken Karat cultivator. Deze cultivator is de nieuwste aanschaf op ons bedrijf. Eerder trokken we het land los met een Kongskilde triltandcultivator maar die heb ik ingeruild voor een Lemken Karat.

30 oktober 2017; 1e perceel wintertarwe gezaaid


Doordat het weer nog steeds wisselvallig is heb ik samen met mijn collega het perceel losgetrokken en ingezaaid. In dit perceel komt het ras, Reform. Dit is een baktarwe ras. De wintertarwe lever ik aan Agrifirm , die samen met Koopmans Koninklijke Meelfabrieken BV en Stichting Veldleeuwerik,  duurzaam geteelde baktarwe van Veldleeuweriktelers  naar de markt proberen te brengen. Meer info over dit project.

Per ha zaai ik ca. 175 kg wintertarwe. Om 21.30 in de avond had ik de 9,5 ha wintertarwe ingezaaid.

Nu moet ik nog een perceel wintertarwe in het geoogste suikerbietenland zaaien. Maar eerst ga ik mijn collega helpen bij het zaaien van de wintertarwe.