26 juni 2017; proefveld uien BASF

Aardappels in bloei, excursie, proefveldbezoek

Donderdagochtend hebben 2 studenten van de Wageningen Universiteit ons bedrijf bezocht. Dit na aanleiding van een telefonische enquete over grondgebruik. Ik heb ze iets verteld over ons bedrijf en een rondleiding door de schuur en bij de gewassen gegeven.

26 juni 2017; WUR excursie

1 van de twee studenten kwam uit Bangladesh. De ander uit Nederland.


Vrijdag 23 juni de laatste bemesting op het uien- en aardappelperceel uitgevoerd. De uien zijn bemest met een mix van stikstof en kalium, NK mix. Hierin zit per 1 kg, 16 % stikstof en 32 % kalium. Goed voor opbrengst en kwaliteit. De aardappels hebben alleen nog wat stikstof gekregen in de vorm van Kalkammonsalpeter. De kalium hebben ze al eerder gehad.

De gewassen groeien overigens goed door. Afgelopen weekend al met al toch nog 12 mm regen gehad. De gewassen reageren daar erg goed op. De aardappels staan nu mooi te bloeien. Een prachtig gezicht.


Waar her en der in Flevoland diverse gewassen flink beregend worden, heb ik dat niet gedaan. Van mij mogen de gewassen, door het maken van een flink wortelgestel, zelf zoeken naar water. Als je nu met de schop de grond ingraaft zie je de wortels al flink diep de grond intrekken op zoek naar vocht. Regen komt er vanzelf weer genoeg. Nu kan de grond goed scheuren en dat is erg goed voor het herstellen van de grond. Overigens is de kwaliteit van het oppervlaktewater en bronwater in mijn omgeving slecht. Er zit veel ijzer, natrium en chloor in. Ook niet bevordelijk voor het gewas.


Tussen de uien heeft BASF een proef liggen van zaad behandelt met een nieuw middel. Hazera leverancier van het ras Dormo,wat ik gezaaid heb, was samen met BASF vertegenwoordigers om de eerste resultaten in het veld te bekijken en te bespreken. De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend.

Harrysfarm-Swifterbant-Flevoland-26 juni 2016-nieuws-hazera-basf-bloei-aardappel-excursie-wur-Bangladesh-IMG_7568


De uien zijn vandaag voor het eerst behandelt met een gewasbeschermingsmiddel tegen de schimmelziekte, Valse Meeldauw. Ik gebruik een programma die aan de hand van het weerbericht, gewasgroei, neerslag, bladnat etc een advies geeft wanneer het gewas beschermd moet worden.
Meer info over deze schimmelziekte.

Harrysfarm-Swifterbant-Flevoland-26 juni 2016-nieuws-hazera-basf-bloei-aardappel-excursie-wur-Bangladesh-IMG_7603