24 april 2017; rugopbouw aardappelen gereed

24 april 2017; rugopbouw aardappelen gereed

Zaterdag 22 april begonnen met het opbouwen van de aardappelruggen, ook wel frezen genaamd.  Met frezen wordt de aardappelrug die na het poten is ontstaan verder opgebouwd, zodat de aardappelen genoeg ruimte hebben om te groeien en niet groen kunnen worden. Met de Baselier 4 rijige frees wordt er extra grond op de aardappelrug gebracht. In de frees zitten freeshaken die de grond verder verkruimelen en over de al bestaande gepote aardappelrug gooit.  De zogenaamde aanaardkappen achter de frees bepalen de vorm van de rug. Dit jaar rijden we met een nieuwe demofrees van Baselier geleverd door mechanisatiebedrijf Tolhoek uit Dronten. Samen met 2 collega’s gaan we hier komende winter in investeren.

Op de foto’s hierboven is goed te zien hoe de rug opgebouwd word.Om de aardappels later in het seizoen te beschermen tegen onkruiden, insecten en schimmelziektes worden er spuitpaden aangelegd. De spuitmachine die ik samen met 2 collega’s heb is 48 meter breed. Om de 48 meter worden er 2 rijen niet gepoot, want daarover rijdt de trekker met de spuitmachine. Tijdens het frezen worden deze 2 ruggen met sporenwissers afgevlakt. Daar kan de trekker met spuitmachine dan over heen rijden. Zie de foto’s hieronder.

Na op zondag doorgewerkt te hebben was ik maandagochtend rond 10 uur klaar met frezen. Mijn 2 collega’s kunnen dan verder om hun aardappelpercelen te frezen.