6 en 7 april 2017; 6,5 ha aardappels gepoot

6 en 7 april 2017; 6,5 ha aardappels gepoot

Donderdag 6 april ben ik begonnen met het poten van de aardappelen. Dit jaar teel ik voor het eerst het ras Eurostar. Deze teel ik voor APF Holland BV. Dit jaar is het verkrijgen van pootgoed lastig. Ik zou eerst namelijk Ramos krijgen, maar in overleg met APF Holland voor Eurostar gekozen. Het pootgoed zou normaal gesproken allemaal bij het koelhuis van De Schutter Service BV liggen, maar helaas was er niet genoeg ongesneden pootgoed.  Vandaar dat er ook nog grove poters, boven de 55 mm, gesneden moeten worden. Dit snijden verzorgt De Kubbe BV te Biddinghuizen. Doordat er veel pootgoed gesneden moet worden lopen de wachttijden daar behoorlijk op. De laatste vracht pootgoed kan ik dan ook pas vrijdag 14 april ophalen.  Het pootgoed wat ik bij De Schutter in opslag had liggen heb ik vorige week al op kunnen halen.  Deze heb ik nu dan ook gepoot.

Voor het poten heb ik het land nog bemest met Topmix ( meststof van Agrifirm met 23 % stikstof en 9 % kalium) en tripelsuperfosfaat.


Dit jaar staan de aardappels op ongeploegde grond. Vorig jaar, nadat de uien zijn geoogst, is het land losgewoeld en daarna ingezaaid met de groenbemester, gele mosterd. Deze groeide zonder een bemesting uitgevoerd te hebben mooi door. Na wat enkele korte vorstperiodes in de winter is de gele mosterd kapot gevroren. Vlak voor het poten heb ik de grond nog wel bewerkt met de sneleg. Ik vond de grond bovenop nogal hard. Als proef heb ik een deel niet bewerkt. Uiteindelijk zat er geen verschil in het bewerkte of onbewerkte deel. Tijdens het sneleggen kwam ik ook nog een nest met 2 kievitseieren tegen.


Nadat het land voorbewerkt is heb ik de aardappels een dag later gepoot. Ik gebruik een Grimme pootmachine, die van mijn collega is, en voorop de trekker heb ik een Baselier frontfrees. De frontfrees bewerkt grond. Per ha word ca. 3000 kg pootgoed verpoot.