4 & 5 oktober 2016: aardappelen gerooid

4 & 5 oktober 2016: aardappels rooien

Onder prachtige rooiomstandigheden zijn in een kleine 2 dagen de 8,5 ha aardappels eruit gerooid.

Zondag 2 oktober had het nog 8 mm geregend. Ideaal voor de grond om twee dagen later de aardappels te rooien. De grond rooit dit jaar prachtig. In de rug waar de aardappels groeien is de klei erg zacht. Daardoor hebben we geen problemen met beschadiging door scherpe harde kluiten van klei. Toch moeten we voorzichtig zijn met rooien, omdat het onderwatergewicht van de aardappelen dit jaar hoog is. Bij een hoog onderwatergewicht kunnen aardappelen bij het rooien en inschuren beschadigen. Onder de schil is dan een blauwverkleuring te zien. Bij te veel van deze blauwverkleuring worden we gekort op de prijs. Gelukkig was dit hier niet het geval. Ramos het ras wat ik heb geteeld is minder gevoelig.

De opbrengst ligt schat ik, na het doen van diverse proefrooiingen, rond de 55 ton/ha.