7 augustus 2016: dag 1 wintertarwe oogst

7 augustus 2016: dag 1 wintertarwe oogst

Zondag 7 augustus zijn we begonnen met de oogst van de wintertarwe.

Het areaal wintertarwe op Harrysfarm is ca. 18,5 ha. Er zijn twee percelen. 1 perceel van het ras Reform is 6 oktober gezaaid. Een ander perceel van het ras Graham is 1 november gezaaid. We beginnen in het vroeggezaaide perceel Reform. De wintertarwe word via Agrifirm afgezet. Het ras Reform word via Agrifirm afgezet naar Koopmans. Het andere ras ook, maar is niet geschikt voor Koopmans.

Agrifirm Plant en Koopmans Koninklijke Meelfabrieken BV werken samen in een project van st. Veldleeuwerik, om duurzaam geteelde baktarwe van Veldleeuweriktelers naar de markt te brengen. Mogelijk kan vanaf september 2016 de eerste tarwe uit dit project gebruikt worden in de melanges van Koopmans voor het maken van de mooiste broden bij de bakkers. (Zie website Agrifirm).

Loonbedrijf Breure uit Swifterbant oogst de wintertarwe. De wintertarwe was er aan toe om geoogst te worden alleen het weer werkte niet helemaal mee. Net toen om half 1 de eerste meters gedorst werden begon het al wat te motregenen. Na een half uur dus al gestopt. Later in de middag klaarde het weer wat op. Om 17.00 uur hebben we een tweede poging gewaagd en dat ging al stukken beter. Helaas bleef de zon merendeels van de tijd weg, daardoor bleef het vocht % hangen rond de 17,5 %. Om 20.00 kregen we nog een korte bui. Even gestopt en daarna nog 3 rondjes gereden totdat door de invallende dauw het dorsen niet meer wilde.

Rond 16.00 uur knapt het weer op. De zon komt af en toe achter de wolken vandaan en de temperatuur loopt op. De wind is ook krachtig. In overleg met loonbedrijf Breure een vochtmonster genomen. Deze bleek onder de 18 % te zitten. Dat kan er net mee door. Om 17.00 is de combine weer opgestart en kunnen we echt van start gaan. Het mooiste is dat het vocht % rond de 15-16 ligt. Dan hoef je aan de afnemer geen droogkosten te betalen. Omdat de weersvoorspellingen voor de komende week erg onzeker waren de knoop doorgehakt en toch maar begonnen met dorsen.  We mogen het graan van afnemer Agrifirm op het erf stortten, waarna Agrifirm de tarwe met een shovel of kraan binnen een week oplaad op vrachtwagens. Voor Agrifirm werkt dit logistiek het beste. Omdat ik 2 rassen heb, rijdt ik het ras Reform tijdelijk in de oude uienbewaarplaats. Het andere ras stort ik op het erf.

Klik hier voor de voorwaarden waaraan het graan voor Agrifirm aan moet voldoen.

Maandag 8 augustus proberen we als het weer het toelaat de rest van de nog 12,5 ha wintertarwe te oogsten.