2 augustus 2016: 1e proefrooiing aardappelen

2 augustus 2016: 1e proefrooiing aardappelen

2 augustus de eerste proefrooiing gedaan uit ons Ramos aardappelperceel. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA)

Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu wil ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Ramos  aardappelen.


Hieronder de tabel met opbrengstmetingen van 2012 t/m 2016. Ramos is een ras wat meestal een goeie knolzetting heeft. Dit jaar is dat een stuk minder vergeleken met 2012 en 2013. Daardoor is het % in de maat boven 50 mm wel een stuk hoger dan 2012 en 2013.

2 augustus 2016: 1e proefrooiing aardappelen