28 maart 2016: nog geen zaaiwerk gedaan

28 maart 2016: nog geen zaaiwerk gedaan

Na een mooie nagenoeg droge week zijn op Harrysfarm nog geen zaaiwerkzaamheden uitgevoerd. Nu het met Pasen nat geworden is zal het wel april worden voordat we kunnen gaan zaaien.

De grond was nagenoeg droog genoeg om te bewerken en te zaaien, maar heb besloten om nog even te wachten tot het wat warmer gaat worden. De grond is nog koud en onderin is het ook nog niet helemaal droog genoeg. In de buurt zijn wel sporadisch wat uien en suikerbieten gezaaid.  Inmiddels vanaf het Paasweekend bijna 20 mm neerslag gevallen. We moeten nu even geduld hebben.

De Groene Vlieg uit Dronten heeft dinsdag 22 maart een bodemonderzoek gedaan naar aaltjes. Aaltjes kunnen vooral in aardappelen en suikerbieten behoorlijk wat schade aanrichten. Om inzicht te krijgen naar deze aaltjes word er na de teelt van aardappelen jaarlijks een bodemonderzoek uitgevoerd.

28 maart 2016: nog geen zaaiwerk gedaan

Elke 6 bij 5 meter wordt er door de monsternemer een grondmonster geprikt en in 1 zakje gedaan. Totaal per ha wordt er 8,4 kg bemonsterd. Deze monsters worden geanalyseerd op Aardappel-en bietencystenaaltjes. Is er bekend wat voor aaltje er in zit dan kan ik als teler daar mijn rassenkeuze op bepalen.

28 maart 2016: nog geen zaaiwerk gedaan

28 maart 2016: nog geen zaaiwerk gedaan

Klik hier voor meer info over De Groene Vlieg.


Vrijdag 25 maart heb ik samen met Anna Zwijnenburg het duurzaamheidsplan van Stichting Veldleeuwerik voor ons akkerbouwbedrijf gemaakt. We hebben de actiepunten die in 2015 gemaakt zijn geëvalueerd en hebben een nieuw actieplan voor 2016 gemaakt.