24 februari 2016: ploegen versus roterend spitten

24 februari 2016: ploegen versus roterend spitten

21 oktober 2015 heb ik op 2 percelen een roterende spitmachine van Imants een stukje laten spitten. Maar hoe staat er nu bij na 4 maanden.

Op 2 percelen heb ik de spitmachine een stuk laten spitten. Er is gespit met de Imants 46-300 spitmachine met VX spitmessen. De spitmachine is 3 meter breed.  De demonstratie is mede mogelijk gemaakt door Landbouwmechanisatie bedrijf De Nieuwstad uit Lelystad. Zij leveren deze Imants roterende spitmachine. In Flevoland lopen inmiddels al een aantal van deze spitmachines. Ik was dan ook nieuwsgierig of roterend spitten ook iets voor ons zou kunnen zijn. Spitten zou misschien ploegen kunnen vervangen. Niels Eriks van De Nieuwstad heeft het mogelijk gemaakt om de werking van de spitmachine op ons eigen bedrijf in de praktijk te zien.

De afslibbaarheid van de grond is ca. 35 % met ongeveer 2,5 -3% organische stof

Meer info over de Imants 46-300 spitmachine.

Voor meer info over het roterend spitten zie artikel op Harrysfarm van 21 oktober 2015.


Hieronder het perceel waar in 2015 zaaiuien stonden. Normaliter ploeg ik dit perceel. Dit jaar komen er consumptie aardappelen.


Hieronder de situatie op 24 februari 2015.

Het gespitte en met de rotorkopeg bewerkte stuk is wat slempgevoeiliger. Ondanks de vele regen afgelopen 4 maanden valt het me nog niet tegen. Wel staat er wat meer onkruid op het gespitte en het met de rotorkopeg bewerkte stuk.


Hieronder is een stuk tarwestoppel gespit met de Imants. Als groenbemester stond er bladrammenas met wikken. Ook dit perceel word normaliter geploegd. In dit perceel komen in 2016 suikerbieten.

Vlak voor het zaaien en poten zal ik nog eens de situatie op dat moment laten zien.