10 en 11 september 2015; uien rooien

10 en 11 september 2015; uien rooien

Donderdagochtend 10 september begonnen met het rooien van de uien.
De grond was na de nattigheid van de week ervoor al mooi opgedroogd en het uienloof al ver afgestorven. Tijd om de uien te rooien en in het zwad te leggen. Dit jaar 2 rassen Dormo en Hypark. Tevens stond er nog een proefras van zaadfirma Seminis. We rooien sinds 2011 met een Holaras rooicombinatie. Met voorop de loofklapper die het uienloof omhoog zuigt en op de goede hoogte afklapt. Achterop de trekker de rooier die de uien de grond uitwipt en via 2 rooimatten worden de uien in het zwad gelegd. De uien waren wel wat behangen met klei. Maar op zich is dat niet erg. Helaas aan pech tijdens het uienrooien geen gebrek dit jaar. De 1 jaar oude Steyr 4130 Provi CVT trekker gaf steeds storingen aan. Iets met hydrauliek. Uiteindelijk bleek het een defecte sensor te zijn. Van de uienrooier klaptte er tijdens het rooien een binnenband en de tweede dag begaf de ketting het van de rooias. Uiteindelijk allemaal weer gerepareerd. Vrijdagavond tegen middernacht waren alle 9.2 ha uien gerooid.