12 en 13 augustus 2015; groenbemester zaaien

12 en 13 augustus 2015; groenbemester zaaien

Woensdag en donderdag 12 en 13 augustus de groenbemester in de tarwestoppel gezaaid. Ik heb 2 tarwepercelen. 1 perceel als voorvrucht aardappelen en de andere als voorvrucht suikerbieten. In het perceel met als voorvrucht suikerbieten is met het tarwe zaaien rietzwenkgras meegezaaid. Dit gras, gaat nu de tarwe eraf is groeien. In het andere perceel zaai ik meestal een niet grasachtige groenbemester. Nu in dit geval een mengsel van bladrammenas met voederwikken. De twee groenbemesters moet ik wel zelf mengen. De verhouding is 40 kg voederwikken met ca. 20 kg bladrammenas per ha. Het is het eerste jaar dat ik dit mengsel zaai. Eerst heb ik de tarwestoppel voorbewerkt met de schijveneg om zo de combine sporen wat vlak te trekken.


Daarna met de Lemken zaaicombinatie met daar tussen een Agrisem Combiplow woeler de groenbemester inzaaien. De woeler trekt de grond op een diepte van ca. 20-25 cm open. Daarna vlakt de rotorkopeg de grond af en zaait de zaaimachine de groenbemester. De zaaicombinatie met woeler vraagt wel veel van de Steyr 6140 CVT (140 PK). De snelheid ligt rond de 4,5 km/uur.
Doordat de tarwe dit jaar wat is gaan liggen kon de combine niet zo kort maaien. Soms heeft de Agrisem dan wat moeite om het stro te verwerken. Het stro blijft dan achter de woelpoten hangen en schuift het stro mee. Meestentijds ging het zaaien overigen zo wel goed.