22 april 2015; harde korst bemoeilijkt opkomst

22 april 2015; harde korst bemoeilijkt opkomst

Na de slagregens met veel wind voor het paasweekend is de grond nu door de droogte keihard geworden. Een harde korst van klei bemoeilijkt het bovenkomen.
In mijn geval zijn het vooral de suikerbieten die moeite hebben om door deze harde kleikorst heen te komen. De kleigrond scheurt wel bovenop. Via deze scheuren proberen de suikerbieten alsnog boven te komen, maar dat geld niet voor elke suikerbiet. De grond is ook nog gerold met een cambridgerol en dat scheelt heel iets. De grond is dan net iets losser gemaakt. Normaal worden bij suikerbieten 100.000 zaden per ha verzaaid. Daarvan komen er normaliter wel 70.000-80.000 van boven. Dit jaar is dat bij mij rond de 40.000-50.000 planten/ha. Zouden er minder staan dan 40.000 dan is overzaaien een optie. Door op een paar plekken in het perceel de bovenstaande suikerbieten te tellen krijgen we een idee hoeveel er staan. Ik stap 10 meter uit en begin op deze afstand de suikerbieten te tellen die bovenstaan. Waar bieten staan zet ik een prikker. Elke dag tel ik dezelfde 10 meter weer en waar nieuwe bieten bovenstaan zet ik weer een prikker. Zo kan ik volgen wat er per dag nog bijkomt en is er een overweging te maken om bij te weinig planten over te zaaien . Een andere optie is beregenen. Dat laatste heb ik sterk overwogen, maar met eenmaal beregenen ben je er vaak niet omdat door het feldrogende weer de grond zo weer opdroogt.

Op de site van het IRS staat nog veel meer informatie over opkomst problemen.


Bij de uien heb ik geen last met de opkomst. Ook deze grond heb ik gerold met de cambridgerol. En dat heeft zeker geholpen. Toch zitten er soms nog uien onder een korst. De regen die we 25 en 26 april gehad hebben ( ca. 2 mm) is nog niet echt voldoende geweest. Komende dagen zal blijken wat er aan suikerbietenplantjes nog boven gaat komen.