7 februari 2013; 3 auto's uien afleveren

7 februari 2013; 3 auto’s uien afleveren

Vrijdag 7 februari 2014 zijn de eerste uien afgeleverd van oogst 2013. De uien heb ik allemaal in de Stichting Uienpool Flevoland zitten. In deze zogenaamde pool zitten aangesloten telers van uien in Flevoland. De pool heeft een poolcommissie. Deze commissie verkoopt gedurende de maanden november 2013 tot en met mei 2014 alle uien van de aangesloten telers. Door regelmatig de uien te verkopen komt er dan een gemiddelde prijs uit die de teler later uitbetaald krijgt. Ze proberen een zo goed mogelijke prijs te realiseren. Deze pool heeft afgelopen jaar de beste uienpoolprijs gerealiseerd. Opschepbedrijf van Hees uit Ens schept de uien op. Eerst moet de voorwand er tijdens het opscheppen uitgehaald worden. Om bij de eerste uien te komen zit er onderin op 1 plek een zogenaamde opschepluik. Door wat planken eruit te halen kan de opschepmachine bij de uien. Op den duur kunnen we steeds meer planken eruit halen, totdat de opschepmachine vrij spel heeft om van links naar rechts de uien op te scheppen. Via opschepmachine, transportband en zogenaamde hallenvuller word de vrachtwagen gevuld. De hallenvuller kan met behulp van een afstandsbediening heen en weer rijden zodat de vrachtwagen niet steeds hoeft te verrijden. Als de derde vrachtwagen klaar staat, kunnen we niet verder. Het regent gewoon te hard. Marbo Onions wil niet dat de uien te nat worden. De consument wil natuurlijk wel een mooie ui in de verpakking hebben. We moeten 4 uur wachten voordat we dan toch weer verder kunnen. Door de harde wind nestelen, de tijdens het laden vrijgekomen uienvellen, zich op hoopjes rond het erf. Uiteindelijk werd het droog en konden we de derde en laatste vrachtwagen van de dag laden. Maandagmiddag 10 februari gaan we weer verder. De vrachtwagen is volgeladen met uien. De uien gaan naar Marbo Onions te Oostdijk (Zeeland). Daar worden de uien gesorteerd en verpakt. Deze uien gaan de supermarkt in.

Bij aankomst in Oostdijk worden de uien indien gewenst nog gedroogd of geventileerd en vervolgens verwerkt. Met verwerken, bedoelen we dat alle staarten en losse vellen van de uien verwijderd worden en dat de uien op maat en kwaliteit worden gesorteerd. Hierna zijn de uien klaar om te worden verpakt.
Voor het verpakken van de uien, beschikt M.B.Nieuwenhuijse over een uiterst moderne, grotendeels geautomatiseerde inpakafdeling. Waarbij het mogelijk is om in elk denkbare uienverpakking te verpakken. Na het verpakken zijn de uien klaar om te worden gedistribueerd naar waar dan ook ter wereld of worden ze verpakt voor de supermarkten. (Bron: Marbo Onions.)