2 oktober 2013; suikerbietenproefveld gerooid

2 oktober 2013; suikerbietenproefveld gerooid

Vrijdag 27 september is SES van der Have begonnen met de oogst van het suikerbietenproefveld. Woensdag 2 oktober was het proefveld eruit. Dit jaar is het proefveld netto 1,87 ha groot met 2088 trials. Elke trial is 1,5 m bij 6 meter breed. Een week eerder zijn mijn eigen suikerbieten al gerooid. En is ook het proefveld vrij gerooid. Woensdag 2 oktober tegen de middag waren de suikerbieten eruit. Het rooien verliep dit jaar perfect. Ideale rooiomstandigheden. Totaal 4 dagen werk. De rooier is na dit proefveld naar de Noordoostpolder gegaan waar ook nog proeven liggen en daarna moeten ze ook nog naar Drenthe en Groningen. De bietenrooier rijdt voor het 2e jaar op GPS. Tijdens het rooien worden per trial, het brutogewicht en het netto gewicht gewogen. Er zit namelijk een wastrommel in de rooier die de grond eraf wast. Met een tankwagen word de rooier af en toe bijgevuld. Het vuile spoelwater word tijdens het rooien op het land geloosd. In de rooier worden de bieten gesneden, daaruit word een stukje brij gehaald . Deze brij worden per trial allemaal bewaard. Al deze monsters worden ingevroren bewaard. In de winter worden de gegevens gebruikt om te zien of er nieuwe veelbelovende rassen uit komen. Nadat er een monster is uitgehaald worden de overige gesneden suikerbieten opgevangen in een wagen. Deze suikerbieten worden op het erf gekiept. Met de opschepbak worden de suikerbieten in een container gestort. De container met suikerbieten word opgehaald door transportbedrijf Post en Haveman. Deze brengt de suikerbieten naar de suikerfabriek. Daar worden ze verder verwerkt tot suiker.