23 en 24 september 2013; uien laden

23 en 24 september 2013; uien laden

3 en 24 september hebben we de uienopslag vol gereden met uien. De uien van het ras Hypark waren een paar weken terug al gerooid. Nu pas waren de weersomstandigheden goed genoeg om ze naar binnen te rijden. In de opslag gaat bruto ca. 350 ton uien. Tijdens het laden hebben we de zon nauwelijks gezien. Via de stortbak gaan de uien via diverse transportbanden de opslag in. Bovenop waren de uien droog. Onder de uien niet. Aan de uien kwam daarom ook een klein kleilaagje te zitten. Op zich geeft dat niet. Bij aflevering valt dit laagje er af.


De stortbak haalt er tevens nog wat losse kleigrond en ondermaatse uien (< 35 mm ) uit. Deze kleine uitjes hebben voor ons geen waarde en en word bij aflevering als tarra gezien. Via de transportbanden komen de uien uiteindelijk in de opslag. De zogenaamde hallenvuller verdeelt de uien van links naar rechts over de opslag. Om de 3 a 4 meter liggen halfronde kokers. Hier komen de uien ook bovenop te liggen. Als de opslag vol is worden via ventilatoren de uien zo droog geventileerd. De uien worden zo snel mogelijk droog geventileerd. Dit duurt ca. 4 weken. Daarna worden de uien langzaam teruggekoeld naar ca. 6 graden in december. De uien heb ik onder gebracht in een pool. De pool van Stichting Uienpool Flevoland. In deze pool zitten meer telers in met uien geteeld in Flevoland. De poolcommissie van deze pool bepaalt het verkoopmoment. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en sortering. Word een match gevonden voor een partij uien en een goeie prijs betaald dan worden de uien uiteindelijk afgeleverd. Dat kan vanaf november 2013 tot eind mei 2014 zijn. Als alle pooluien van de telers verkocht zijn dan komt daar een gemiddelde prijs uit.