13 september 2013; loofvernietiging aardappelen

13 september 2013; loofvernietiging aardappelen

Vrijdagmorgen 13 september heb ik het aardappelloof doodgespoten. Omdat het loof van de aardappelen inmiddels flink slijt en de groei van de knollen nagenoeg gestopt is heb ik het loof doodgespoten. Loofvernietiging is nodig om knolbeschadiging tijdens het rooien te voorkomen en tevens laten de knollen beter los van de stengel. Je kunt het loof wel natuurlijk laten afsterven maar dat duurt te lang en daarnaast moet je nog steeds blijven spuiten tegen de gevreesde aardappelziekte, phytophtora infestans. Door regelmatig proefrooiingen te doen kan ik zien of er nog veel groeipotentie in het gewas aardappelen zit. Dat is nu niet veel meer. Vandaar. De tijd gaat ook door. Na het spuiten moet men namelijk nog 2-3 weken wachten met rooien om de aardappelschil goed te laten afharden. In ons geval zou dat begin oktober zijn.

13 september 2013; loofvernietiging aardappelen

Met de spuit word het middel verdunt met 450 liter water per ha over het gewas verspoten. Zo worden alle delen van de plant zoveel mogelijk geraakt. De knollen worden uiteraard niet geraakt.


13 september 2013; loofvernietiging aardappelen

Na 4 uur zie je dat het gewas al iets reageerd op de bespuiting.


13 september 2013; loofvernietiging aardappelen

2 dagen na loofvernietiging.