13 september 2013; laatste proefrooiing aardappelen

13 september 2013; laatste proefrooiing aardappelen

Vlak voor de loofvernietiging nog eenmaal de aardappelen bemonsterd. Na de regen toch nog nagroei.
13 september een laatste proefrooiing gedaan in de aardappelen. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA. VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA )
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu wil ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Ramos aardappelen. Volgens de berekening zou er op dit moment 54,8 ton/ha (54.800 kg /ha) aan aardappelen groeien op ons perceel. Dat is vergeleken met vorige week ca. 3,8 ton/ha meer. Vergeleken met vorig jaar scheelt dat zo’n 5 ton/ha. Bij de berekening is al 15 % afgetrokken voor eventuele verliezen tijdens rooien etc. De knolmaat is een belangrijke maatstaf, want hoe groter de knol hoe beter en efficienter de industrie (frites) de aardappels later bij afleveren kan verwerken. Een knolmaat van 50 mm is een belangrijke graadmeter. Op dit moment zit er 65 % boven de maat 50 mm. Vergeleken met vorig jaar is de grofte ongeveer hetzelfde. De opbrengst zal dit jaar een kleine 5-10 % minder zijn als in 2012.

13 september 2013; laatste proefrooiing aardappelen

Een mand met 29 kg aardappelen gerooid over totaal 6 meter.


13 september 2013; laatste proefrooiing aardappelen


Hieronder in tabel groeiverloop over 7 weken.

13 september 2013; laatste proefrooiing aardappelen

Het blijven maar steekproeven uit het aardappelveld. Ik pak wel dezelfde aardappelrug. Dus ik ga verder met proefrooien waar ik de vorige keer geeindigt ben .De aardappelen zijn toch weer iets gegroeid. Het onderwatergewicht (het zetmeelgehalte=hoeveel zetmeel beavt de aardappel ) van de aardappelen is 420 gram.