26 augustus 2013; 4e proefrooiing aardappelen

26 augustus 2013; 4e proefrooiing aardappelen

Vandaag een vierde proefrooiing gedaan in de aardappelen. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.
VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan. (bron: VTA )
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Later deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu wil ikzelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze Ramos aardappelen. Volgens de berekening zou er op dit moment 47,6 ton/ha (47.600 kg /ha) aan aardappelen groeien op ons perceel. Dat is vergeleken met vorige week 7 ton/ha meer. Vergeleken met vorig jaar scheelt dat zo’n 10 ton/ha. Bij de berekening is al 15 % afgetrokken voor eventuele verliezen tijdens rooien etc. De knolmaat is een belangrijke maatstaf, want hoe groter de knol hoe beter en efficienter de industrie (frites) de aardappels later bij afleveren kan verwerken. Een knolmaat van 50 mm is een belangrijke graadmeter. Op dit moment zit er 67,5 % boven de maat 50 mm. Vergeleken met vorig jaar is de grofte ongveer hetzelfde. Een topopbrengst zal het zeker niet worden. Volgende week gaan we zien hoeveel ton er per ha bijgegroeid is.

26 augustus 2013; 4e proefrooiing aardappelen 26 augustus 2013; 4e proefrooiing aardappelen