26 juli 2013; rupsen in de suikerbieten

26 juli 2013; rupsen in de suikerbieten

Afgelopen dagen hebben rupsen van de Gamma-uil aan het blad van de suikerbieten zitten vreten. Af en toe heb je een jaar dat er meer rupsen zijn. 2013 is zo’n jaar. In de suikerbieten kwam ik afgelopen weekend rupsen tegen van de Gamma-uil. Hoge luchtvochtigheid in het voorjaar en later hoge temperaturen zijn factoren die rupsengroei bevorderen. Ze vreten aan het blad waarna je onregelmatige gaten ziet. De levenscyclus duurt ongeveer 56 dagen. Een vlinder zet 260 eieren af. Na ca. 10 dagen kruipen de rupsen uit de eieren. Ze vreten dan ongeveer 27 dagen aan de suikerbieten. Daarna verpoppen ze zich. Na 19 dagen kruipen de vlinders uit de pop en begint alles weer opnieuw. Per jaar kunnen er 2-3 levenscycli voorkomen. Bestrijding is meestal niet noodzakelijk. De schade is later in het seizoen. Als meer dan 30 % van het bladoppervlak dreigt te worden opgevreten is bestrijding wel zinvol. Een gesloten gewas kan namelijk 30% van het bladoppervlak missen voordat dit opbrengst kost.

26 juli 2013; rupsen in de suikerbieten

26 juli 2013; rupsen in de suikerbieten

26 juli 2013; rupsen in de suikerbieten

Vlinder.