28 april 2013; weekoverzicht

Maandagmiddag 22 april zijn de laatste aardappelen de grond ingegaan. Woensdagmorgen de aardappelen bemest. De aardappelen heb ik woensdagmorgen 24 april bemest met ca. 600 kg KAS . Voor het strooien heb ik de MF trekker van mijn buurman gebruikt. Deze staat op smalle banden zodat de trekker mooi tussen de gepote ruggen heen kan rijden. Woensdagmiddag 24 april zijn de akkerranden ingezaaid. Donderdag 25 april de wintertarwe en uien bespoten tegen onkruid en de tarwe ook nog bespoten met een groeiregulator. Vrijdag 26 april was tot ca. 15.00 uur in de middag een regenachtige dag. Er viel 5 mm. Lekker voor de net gezaaide akkerrand en voor de opkomende uien en suikerbieten. Nadat mijn collega de aardappelen ook gepoot had kon ik vrijdag de frontfrees weer ombouwen tot rijenfrees. Een sleutelklusje van ca. 2,5 uur. Met de rijenfrees frezen we nog extra grond bovenop de gepote aardappelen zodat de aardappelen genoeg ruimte hebben om in de rug te groeien zonder dat ze groen worden. Een deel van de freestanden worden verwijdert. Dat is een heavy klusje. Sommige freestanden worden er weer uit gehaald op de plek waar de aardappelrug loopt. Anders zouden de gepote aardappels kapot gefreesd worden. De frees is nu klaar. Eerst gaat een collega van mij frezen. Het frezen moet gebeuren voordat de aardappelen boven komen. Dit duurt nog wel even.