20 april 2013; grootste deel aardappels gepoot

20 april 2013; grootste deel aardappels gepoot

Vrijdagmiddag 19 april heb ik een begin gemaakt met het poten van de aardappelen. Zaterdagavond 20 april, zaten op de kopakkers na, de aardappelen in de grond. Voordat er gepoot kon worden moest eerst nog de rijenfrees omgebouwd worden naar frontfrees. Mijn collega had de rijenfrees nog nodig om de winterpeen ruggen op te frezen. Onze gezamelijke aangeschafte frees heeft dus een dubbelfunctie. De frontfrees zit voor aan de trekker met pootmachine en maakt de grond mooi fijn en vlak. En de grond word op een mooie egale diepte bewerkt zodat de poter daar mooi kan groeien. Hieronder wat foto’s van het ombouwen.


Dit jaar zijn de grondomstandigheden super om te poten. De grond valt mooi uit elkaar. Met deze combinatie kon ik makkelijk rond de 4.8 km/uur rijden. Ik rijd inmiddels voor het derde jaar met RTK GPS. Het pootgoed is nogal aan de grove kant, 13 knollen per kg. Met het gewicht aan pootgoed wat ik had aangekocht zou ik dan op 40 cm in de rij moeten poten. Tussen de rijen is de afstand 75 cm. Advies is toch om maximaal 35 cm te poten. Dus dat heb ik maar aangehouden. Per ha worden ca. 37.000 knollen gepoot. Dat is rond de 2700 kg per ha. Het gele tankje wat op de pootmachine zit word door mij niet gebruikt dit jaar. In dit tankje kan middel wat bij de poter verspoten word zodat deze beter beschermd is tegen de schimmel, Rhizoctonia. Het pootgoed heb ik bij De Kubbe in Biddinghuizen al laten wassen en behandelen tegen deze ziekte. Er worden 4 rijen aardappelen gepoot. Maandag 22 april zal ik nog wat pootgoed moeten halen. En dan kan ik het perceel aardappelen helemaal afmaken.