14 april 2014; weekoverzicht

14 april 2014; weekoverzicht

Sporen uienzaaimachine losgetrokken. Laatste aardappelen afgeleverd. Duurzaamheidsplan opgesteld. Regen van betekenis gevallen. De sporen van de trekker die de uien gezaaid heeft zijn 9 april losgetrokken. Dit jaar is de insporing van deze trekker behoorlijk diep. Voor de uienmachine van loonbedrijf Breure stond een zware trekker en ook is de grond wat zachter door de koude winter. Om te voorkomen dat bij zware regenval deze sporen vol met water komen te staan heb ik hier een kleine lichte woeler voor die deze sporen lostrekt. De MF van de buurman is hiervoor gebruikt. Deze heeft smalle banden.


Maandagavond 8 april zijn de laatste aardappelen van oogst 2012 afgeleverd. Eerder in maart was het grootste deel al afgeleverd. Nu lag er nog ca 125 ton. Ook deze zijn naar Duitsland, (Agrarfrost) gegaan. Om 19.00 zijn we begonnen en om 00.15 uur was de laatste vrachtwagen geladen.

14 april 2014; weekoverzicht

Via transportbanden gaan de aardappelen naar de vrachtwagen.


Woensdagmorgen 10 april is er voor ons bedrijf over 2013 een duurzaamheidsplan gemaakt. Een geaccrediteerde adviseur van DLV PLant heeft het plan samen met mij opgemaakt.
Op het duurzaamheidsplan staat de visie, het meerjarenplan, zoals de teler de toekomst van zijn bedrijf ziet. Over 5 tot 10 jaar wil ik dat mijn bedrijf er zo uitziet. Het jaarlijkse duurzaamheidsplan bevat alle activiteiten die het komende jaar in het kader van duurzaamheid zullen worden uitgevoerd. De activiteiten moeten uiteraard passen in de beschreven visie. (Bron: Stichting Veldleeuwerik)  Het plan wordt later in mijn regiogroep van 11 andere akkerbouwers besproken.

Na een langere droge periode is het weer gaan regenen. Dinsdagavond 9 april kwamen de eerste druppen wat nog niet veel voorstelde, maar donderdag en vrijdag werd het wat serieuzer. Donderdag 11 april 6 mm en vrijdag 12 april zelfs 14 mm. Met de regen ben ik blij want vooral bij de uien lag er nog wel eens een zaadje droog. Nu kunnen deze de komende dagen gaan kiemen. Met de warmte die komende week voorspeld word kan alles eindelijk gaan groeien.

14 april 2014; weekoverzicht