10 maart 2013; voorjaarskriebels van korte duur

10 maart 2013; voorjaarskriebels van korte duur

Eindelijk was het dan zover, maandagmorgen 4 maart rond half 8 liet de opkomende zon zich al vroeg zien in de Flevolandse polder. De weermannen en weervrouwen hadden het al voorspeld, we zouden een paar prachtige voorjaarsachtige dagen in het vooruitzicht zien. En dat kwam uit. En als het dan al begin maart is dan begint er bij een boer altijd iets te kriebelen, de voorjaarskriebels. Want na zo’n lange periode van somber en koud weer wil hij of zij graag weer wat op de akker doen. Ook ik had er wel iets last van. Alhoewel mijn grootste doel was om de wintertarwe te bemesten. De wintertarwe wil nu graag wat stikstof hebben om lekker aan de groei te komen. Vandaar dus regelmatig met het fietsje even naar de akker gaan om te kijken of het wel al kan. Over de tarwe lopen, plakt de Flevolandse klei nog niet te veel om met een trekker over de wintertarwe te rijden. En kijken of er al een boer is begonnen, want is er 1 begonnen dan volgen er meestal meer. Maandag 4 maart was het nog niet droog genoeg. De donkere natte klei zag je in de loop van de dag wel wat lichter worden, maar het plakte nog iets te veel.Dinsdag 5 maart was net als maandag 4 maart ook een zonnige dag . Met de oplopende temperatuur erbij zag je dinsdag echt goed dat de grond begon te drogen. Vandaar dat ik dinsdagmiddag de kans gepakt heb om de wintertarwe te bemesten. Zelf vond ik het nog te vroeg om suikerbieten en uien te zaaien. De grond is nog erg koud. Donderdag 8 maart vielen de eerste regendruppels alweer en zaterdag 9 maart werd het met ca. 22 mm een verregende dag. En vandaag zondag 10 maart ligt er zelfs alweer wat sneeuw en met nog een week kou voor de boeg waren de voorjaarskriebels van korte duur, maar zullen later zeker nog terugkomen als het echte zaai- en pootseizoen gaat beginnen.

10 maart 2013; voorjaarskriebels van korte duur

Hier is de grond al aan het opdrogen. De vorst die we gehad hebben deze winter heeft er voor gezorgd dat de grond erg mooi verkruimeld.