16 december 2015: weekoverzicht

16 december 2015: weekoverzicht

Ook in 2013 staan er weer een paar potentionele nieuwe veelbelovende rassen op de lijst. Elk jaar worden de rassen weer beter. De suikerbietenteelt is een teelt dat zich elk jaar weer ongelovelijk sterk blijft ontwikkelen. 10 jaar geleden waren we nog blij met een suikerbietenopbrengst van 12.000 kg suiker per ha . Nu word er in de gemiddelde afgelopen 5 jaar in Flevoland wel 15.000 kg suiker per ha gehaald. Klimaatverandering, een goeie ziektebestrijding en elk jaar nieuwe betere rassen zijn oorzaken van deze goeie opbrengsten. Op de website van het IRS kunnen wij als suikerbietenteler veel informatie vinden over de suikerbietenteelt.

Op Bietenstatistiek is te volgen hoe in Nederland per gebied de suikergehaltes, tarras en winbaarheid van de suikerbieten zijn.

Het zaaizaad van de suikerbieten heb ik ook dit jaar weer besteld via internet. Dit jaar heb ik voor het nieuwe ras Corvinia van KWS gekozen.  Naast dit hoofdras van ca. 6 ha komt weer een proefveld van SES van der Have. Totaal teel ik op 1/5 ( 9 ha) van ons bedrijf suikerbieten.