23 september 2012: uitgeregend tijdens aardappeloogst

23 september 2012: uitgeregend tijdens aardappeloogst

Door het wisselvallige weer hebben we maar besloten om de aardappels te gaan rooien. Alle uien zaten al in de schuur en we moesten alleen nog 2,6 ha uien opladen die afland weg zouden gaan. Aardappels rooien kun je wat eerder dan uien laden tijdens wisselvallig weer. De stortbak zo op het erf neergezet dat als het even droog genoeg was om uien te laden dat we alleen de hallenvuller en grondband van plek hoefden te wisselen.

Donderdagochtend 20 september vol goeie moed begonnen met rooien. En het rooien ging eigenlijk voortreffelijk. De aardappels kwamen schoon de grond uit. En er kon met een snelheid van 5 km gerooid worden. De grond was mooi vochtig genoeg om voldoende grond op de eerste rooimat te houden om beschadiging van de aardappels tegen te gaan.

Helaas rond 15.00, net voor koffietijd, zag ik in de verte de rooier al stilstaan. En mijn collega kwam met de rooier naar voren gereden. En dat is vaak geen goed teken. En dat bleek ook wel. De chauffeur op de kipwagen hoorde een harde knal. Na controle bleek er een ketting dubbelgeslagen en we zagen meer schade. Dan zit er maar 1 ding op en dat is het mechanisatiebedrijf bellen, in dit geval Weevers uit Swifterbant. De rooier is naar Weevers gebracht waar meteen de schade bekeken werd. En die bleek toch wel aanzienlijk. De as van de aandrijfrol van de tweede rooimat was aan beide kanten krom en er waren wat tandwielen beschadigd.

Tijdens het repareren moets er nog een onderdeel besteld worden en die zou zaterdagmorgen 22 september bezorgd worden. Helaas was het verkeerde onderdeel besteld. Weevers is daarna meteen naar de importeur van Grimme (aardappelrooier is een Grimme ) in Beilen gegaan om het goede betreffende onderdeel te halen. Met nog een paar tegenslagen tijdens de reparatie was de rooier dan rond half 4 klaar en konden we om 16.00 uur eindelijk weer beginnen met rooien.

Zondagmorgen 23 september zijn we pas om 10.00 uur weer begonnen met rooien, omdat de temperatuur in de nacht van zaterdag op zondag op het laagst maar 2,5 graden was. Dat is te koud om aardappels te rooien. Er zou onder deze droge omstandigheden te veel schade ontstaan (kans op blauwverkleuring). Helaas zijn we uiteindelijk om 18.00 uur uitgeregend. Nu zit er nog een kleine 2 ha in de grond. De grond is daar wel een stuk lichter zodat rooien na de regen daar wel goed zal gaan.

Zodra het land weer droog genoeg zullen we het weer proberen. Als mijn aardappelen eruit zijn moeten we met onze rooier nog 22 ha rooien.