15 september 2012: klaar om te beginnen

15 september 2012: klaar om te beginnen

We zijn klaar om te beginnen met de uienoogst maar nu moet het weer nog meehelpen. De uien liggen nu inmiddels ruim een week gerooid en zijn nu mooi op het land aan het opdrogen. Maar het weer werkt helaas nog niet helemaal mee. Afgelopen week toch meer regen gehad dan verwacht, 27.4 mm.
Dat is te nat om de uien netjes te kunnen opladen. De uien moeten droog zijn en ook de grond waar de uien opliggen moet droog zijn. Hopelijk kunnen we vandaag, 16 september, bij mijn collega beginnen. Deze heeft nog 4 ha liggen en die laden we eerst op voordat we bij ons verder gaan. We hebben 3 dagen droog weer nodig en dan zijn de uien binnen. Maar het word spannend want de weersvooruitzichten zijn niet stabiel.

Na de uien kunnen we bij ons de aardappels gaan rooien. Deze zijn 2 weken geleden doodgespoten en zijn nu bijna genoeg afgehard om te kunnen rooien.

15 september 2012: klaar om te beginnen

Het loof van de aardappels is inmiddels al ver afgestorven.

De gevallen regen van afgelopen week is altijd ergens goed voor, want de aardappelruggen zijn nu mooi vochtig. Dat is goed voor het rooien. De klei is dan wat zachter.
Want toen het nog droog was, was de klei aardig hard. Daardoor kan de aardappel meer beschadigd raken.

Ook voor de enkele weken geleden gezaaide grasgroenbemester in de tarwestoppel is de regen lekker geweest. Het gras komt lekker aan de groei.

15 september 2012: klaar om te beginnen

Zo zie je maar weer het komt allemaal wel precies, het product staat wel buiten,  maar de natuur hebben wij niet in de hand.