30 augustus 2012: Kali spuiten

30 augustus 2012: Kali spuiten

Op de tarwestoppel is 29 en 30 augustus door Van der Stelt uit Beverwijk kali gespoten. Van der Stelt levert vloeibare kali en brengt het tevens met een speciale spuitmachine op het land. De kali die gebruikt is heet: Protamylasse.

30 augustus 2012: Kali spuiten
De vloeibare kali meststoffen zijn veelal afkomstig uit fermentatieprocessen van industrieën. Kalium (K) is na stikstof de voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Kalium heeft een gunstige invloed op de opbrengst en op de kwaliteit van gewassen. Kalium vermindert de gevoeligheid van het gewas voor droogte en (nacht) vorst en kan de schade als gevolg van sommige schimmelziekten enigszins beperken. Verder verbetert kalium kwaliteitseigenschappen als smaak, kleur, geur en houdbaarheid. (Bron: Van der Stelt).

Meer info op de webiste van Van der Stelt B.V.

De kalium wordt over de vrijgekomen  tarwestoppel gespoten. In het voorjaar heb ik door de wintertarwe gras ingezaaid. In de protamylasse  zit ook nog stikstof. Het voordeel is dat hier het gras mooi op kan groeien. Volgend jaar komt op dit perceel zaaiuien.

30 augustus 2012: Kali spuiten

Door een technische storing van de Terragator heeft de machine nog een dag stil gestaan.

Hieronder een video van het verspuiten van Kali: