1 juli 2012: weekoverzicht tarwe selectie

1 juli 2012: weekoverzicht tarwe selectie

Ook dit jaar teel ik weer wintertarwe voor de vermeerdering van zaaizaad voor Agrifirm. Na de oogst wordt deze tarwe weer gebruikt om volgend jaar nog een keer te vermeerderen. Maar dan moet de wintertarwe wel eerst nog geselecteerd worden op rasechtheid, raszuiverheid, onkruiden, vermengingen. Tevens mag er geen enkele wilde haver plant inzitten. De keuring verzorgt de NAK uit Emmeloord, de keuring heet de veldkeuring. Als de tarwe in de aar staat start de veldkeuring.

1 juli 2012: weekoverzicht tarwe selectie

Bordje met gegevens waaronder ras en partijnummer staat voor het perceel tarwe.

De wintertarwe valt in diverse klasses, kwekerszaad, pre basiszaad, basiszaad, klasse C1 en klasse C2. Ik heb basiszaad gezaaid. Ik moet dus proberen om het zaad in klasse C1 te krijgen. Omdat er dit jaar veel afwijkende aren inzitten werd de tarwe door de keurmeester terug gezet naar klasse C2.

1 juli 2012: weekoverzicht tarwe selectie

Op de foto is goed te zien welke eruit moet, de aren die er boven uitsteken. Maar als je er door heen loopt is het toch nog wel moeilijk te zien.

Klasse C2 zaaizaad wordt volgend jaar gebruikt als zaaizaad voor tarwe voor de consumptie (bijv. voer of baktarwe). Klasse C1 kan nog een jaar extra vermeerderd worden. Om voor C1 in aanmerking te komen mogen er niet meer dan 15 afwijkende aren per are (10 bij 10 meter) inzitten. Toen de keurmeester tijdens de veldkeuring kwam zaten er 22 in. In overleg met Agrifirm is besloten om te proberen de aren die er teveel inzaten er uit te halen. Bij de NAK moet dan wel binnen 48 uur een herkeuring aangevraagd worden. Om het in 1 dag eruit te selecteren heb ik HRPM ingehuurd. Dit uitzendburo werkt veel met studenten. Samen met 6 studenten zijn we de wintertarwe wezen selecteren. Zo hebben we in een kleine dag toch 7,5 ha geselecteerd. Zelf had ik in 1 dag al 1,5 ha geselecteerd. Per persoon namen we 3 meter breed mee.

1 juli 2012: weekoverzicht tarwe selectie

De dag na het selecteren kwam een keurmeester van de NAK opnieuw de tarwe keuren

Gelukkig vond de keurmeester de tarwe geschikt voor klasse C1. Hij vond nu tussen de 11 en 14 afwijkende aren per are. Dat is onder de 15, dus goed. Het selecteren is gelukkig niet voor niks geweest.