13 mei 2012: weekoverzicht frezen en afleveren

13 mei 2012: weekoverzicht frezen en afleveren

De aardappels zijn afgeleverd en de aardappelruggen aangefreesd.

Totaal 19 vrachtwagens met aardappelen zijn van oogst 2011 afgeleverd. De laatste vrachtwagen is donderdagmorgen 10 mei opgehaald. Allemaal zijn ze naar Farm Frites vestigingen in Nederland en Belgie gegaan waar ze tot heerlijke frites zijn verwerkt. Hoeveel kg er uit eindelijk weg gegaan is weet ik nog niet. Komende week komen de tarreercijfers.

Na het afleveren direct de bewaarplaats van de aardappelen weer schoongemaakt. Doordat er gebruikt word gemaakt van ondergrondse koeling, moeten deze zogenaamde koelgoten wel weer schoongemaakt worden. Door de natte septembermaand van 2011 is er toch aardig wat grond aan de aardappels blijven plakken en dat komt weer van de aardappel los tijdens het afleveren. Met het opscheppen van de aardappelen valt er dan kleigrond door de ventilatiekieren van de koelgoten.

Zondagavond 6 mei ben ik begonnen met het aanaarden van de aardappelruggen met de rijenfrees. Maandag 7 mei heb ik het afgemaakt. Tijdens het poten wordt er nog niet genoeg grond op de poters geworpen. Om de rug boven de poters nog groter te maken maken wij gebruik van een frees. We voorkomen onderandere dat de nieuwe gevormde aardappels tijdens het seizoen uit de rug groeien en groen worden.

13 mei 2012: weekoverzicht frezen en afleveren

Dit jaar ben ik precies een maand later met het frezen dan vorig jaar. Dat zegt al genoeg over het verschil met vorig jaar toen alles hard groeide door het prachtige voorjaar van 2011. Het frezen ging door de vochtige grond perfect. Met een snelheid van bijna 3 km/uur werden er prachtige, stevige aardappelruggen opgebouwd.

Om de 48 meter liggen er spuitpaden in het perceel aardappelen.

13 mei 2012: weekoverzicht frezen en afleveren

Door de brede spuitmachine maak ik gebruik van brede banden waardoor ik in het spuitpad de 2 buitenste ruggen niet poot. Op de frees zitten sporenwissers (foto boven) die ik naar beneden kan doen zodat er iets van de buitenste 2 aardappelruggen af wordt geschraapt. Zo rijdt de trekker met getrokken spuitmachine wat stabiele (foto onder).

13 mei 2012: weekoverzicht frezen en afleveren

Vanmorgen 13 mei rond 7 uur onder ideale omstandigheden (windstil weer, iets vochtige grond) de aardappelen tegen onkruid gespoten met bodemherbiciden. Om de aardappelrug goed te bedekken met middel is windstil weer wel het mooiste. Anders zou bij veel wind en een verkeerde windrichting het middel maar deels op 1 kant van de rug kunnen komen. Waar geen middel komt, komt wel onkruid en dat willen we voorkomen. Het onkruid beconcurreerd dan de aardappelen. Normaal gesproken kunnen we met 1 bespuiting het onkruid de baas aan.