4 augustus 2011: tarwe dorsen

4 augustus 2011: tarwe dorsen

Net terug van vakantie kon ik gisteren meteen aan de slag. De wintertarwe is oogstrijp. Net voor de regen is er 18,5 ha tarwe afgedropen. Een deel van een nog niet rijp genoeg kopakkertje tarwe is blijven staan.

Om 13.00 zijn we begonnen met de 9 ha tarwe voor zaaizaadvermeerdering. Deze tarwe kan rechtsreeks in een vrachtwagen van Post en Haveman gelost worden. Die tarwe moet naar een pand van Agrifirm in Emmeloord. Loonbedrijf Breure/De Waard heeft de tarwe gedorsen. Een John Deere met een 7 meter breed maaibord is met de vermeerderingstarwe begonnen.

Omdat er in de avond regen voorspeld werd, zijn er later in de middag nog 2 combines van het loonbedrijf bijgekomen. Eerst kwam de Laverda met een 5 meter breed maaibord er bij. Later kwam er nog een John Deere combine met een 6 meter breed maaibord. Met 3 combines was het 2e perceel baktarwe van het ras Lincoln er ook af.

Tegen 8 uur begon het al iets te spetteren, om half negen was de tarwe eraf. Het duurde niet lang of het begon flink te regenen. Er is nog een 0,6 ha tarwe blijven staan. Deze bleek nog te groen. Het 2e perceel tarwe heb ik op de betonplaat bij de windmolen gestort. Misschien komt Agrifirm deze vandaag nog ophalen. Na afloop met de combinemachinisten nog even een biertje gedronken op de goeie afloop.