19 juni 2011: droogte weg

De afgelopen week heeft de regenmeter regelmatig gevuld gezeten. Deze maand juni al richting de 100 mm. Uitermate goed weer voor schimmels. Morgen moet ,of eigenlijk vandaag,  er weer gespoten worden. De ziektedruk in aardappelen en uien is erg hoog. Ik maak gebruik van het adviesprogramma Crop . Dit programma berekend aan de hand van gewasgroei, ziektedruk, neerslag, ras wanneer er weer gespoten moet worden. Onderstaande afbeeldingen laat een advies zien voor vandaag.

19 juni 2011: droogte weg 19 juni 2011: droogte weg 19 juni 2011: droogte weg

In de rechterkolom staat een aanduiding (SpWr=spuitweer) die aangeeft aan de hand van de wind wat het beste moment is om te spuiten. Dus maandagmiddag vanaf 12.00 uur tot 18.00 zou dat dan zijn. Dan moet de grond wel bekwaam zijn. Want door de regen van afgelopen dagen zullen de spuitpaden nog niet goed droog zijn. Dus dat word plakken.

Zou je te lang wachten dan is het risico groot dat de aardappelziekte (phytophtora infestans) kan toeslaan en dan is het niet eenvoudig om deze ziekte uit het gewas te krijgen.