18 mei 2011: bakkleur aardappelen bepaald

18 mei 2011: bakkleur aardappelen bepaald

Vandaag is bij APF Holland te Dronten de bakkwaliteit van mijn aardappelen beoordeelt. Gisteren 17 mei heeft APF bij mij van de aardappelbewaring 20 knollen gehaald. Deze worden dan dus bij APF te Dronten bekeken.

Door regelmatig in het bewaarseizoen bakmonsters te nemen kan APF Holland zien wanneer de aardappels verkocht kunnen worden. Ik heb al mijn fritesaardappelen van het ras Zorba bij APF in een pool. In deze pool zitten meerdere telers van frites aardappelen. APF verkoopt mbv een poolcommissie ( bestaande uit enkele telers ) deze aardappels tijdens het bewaarseizoen. Aan het eind van het seizoen komt er dan een gemiddelde uitbetalingsprijs uit wat de teler dan krijgt.

Voor het langer bewaren word een bewaarvergoeding gegeven. Normaal bewaar ik de aardappels niet zo lang , maar omdat deze partij goed blijft willen ze hem toch nog 1 a 2 weken langer laten zitten. Nu nemen ze elke week een bakmonster om de partij goed te volgen. Door de hoge buitentemperaturen van dit voorjaar is de temperatuur van de partij aardappels ook hoog ( ca. 11 graden). Normaal moet deze toch rond de 7-8 graden liggen. Ik gebruik geen mechanische koeling dus moet het doen met de buitenlucht. De buitenlucht is de laatste tijd in de nacht bijna niet onder de 10 graden geweest. Gelukkig is de kiemrust van de aardappels nog wel goed.

Ik heb bij inschuren namelijk Grostop ready gebruikt. Dit is een vloeibaar kiemremmingsmiddel die bij het inschuren op de aardappel aangebracht wordt. De Zorba aardappel is een ras wat uitermate geschikt is voor de Fastfood.

Hieronder een fotoreportage van het bakken bij APF.


Er is een speciale kleurtabel waarmee APF kan zien wat de ideale bakkleur is.
Meer info over bakkleur aardappelen via Kennisakker.