24 oktober 2010

24 oktober 2010

Een natte winderige week achter de rug met ± 40 mm neerslag. Hier in de buurt zitten nog wat aardappelen in de grond, maar het merendeel is er nu wel uit. De Zorba aardappelen liggen rustig in de schuur. Ik heb gelukkig nog niet veel hoeven ventileren, en ook kachels heb ik nog niet gebruikt. Ze hebben nu een temperatuur van ca. 9,5 graden. De uien heb ik wel veel geventileerd en in het begin de kachels erbij aan gehad. Maar dat is ook gebruikelijker. Ze zijn nagenoeg droog al is het dit jaar wel opletten, want pel je een ui open dan vind je toch nog wel vocht. Dus veel blijven ventileren. Ik werk met een luchtvochtigheidmeter boven de uien. Dat werkt mooi. Je kunt de Digistore van Tolsma zo instellen dat hij het produkt droog houd bij een bepaalde luchtvochtigheid. Ik heb hem nu ingesteld op 65 %. De vorige week gezaaide wintertarwe heeft inmiddels voldoende vocht en zal binnenkort wel gaan kiemen. Ik moet nog wel ca. 10 ha tarwe zaaien. Maar dan zal ik eerst het gerooide bietenland gaan ploegen en dat is nu nog erg nat. De winterpeenoogst komt ook steeds dichterbij. Ik denk dat we begin november gaan beginnen.