7 augustus 2010

7 augustus 2010

De gewassen hebben voldoende regen gehad. Vooral donderdag 29 juli is er veel regen gevallen, hier 22 mm. Terwijl in Dronten zelfs 40 mm is gevallen. De dag er voor ook al 10 mm. Dinsdag 27 juli heb ik de winterpeen overbemest met NK mix. Een kunstmeststof met veel Kalium en een beetje stikstof. Peen vraagt veel Kali.

Een week later weer voldoende regen, rond de 25 mm. De wintertarwe oogst laat door dit wisselvallige weer maar op zich wachten. De uien die ik bewaar hebben zondag 1 augustus een MH 30 bespuiting gehad om kieming tijdens het bewaren te voorkomen. Een enkele ui ging al strijken. Ondanks de regen zijn de afland uien prijzen goed. Er worden nu prijzen van 12-13/kg cent voor uitgegroeide uien gegeven. Ben ik dit keer te vroeg geweest met verkopen. Maar ja als je alles van te voren weet. Wereldwijd is er door droogte, hitte en op andere plekken overstromingen van alles aan de hand. Daardoor klimmen de prijzen van landbouwprodukten op.

Door het natte vochtige weer is het ideaal weer voor phytophtora. In de buurt is bij mij in een 3 maal beregend perceel al phytophtora waargenomen. In zo’n veelvuldig beregend perceel is het een ideale plek voor de phytophtora schimmel.Lekker warm en vochtig.

Met de Countus bedrijfseconomische studiegroep onze percelen bekeken. Altijd weer leuk om te zien hoe de gewassen erbij iemand anders bij staan. Elk bedrijf heeft weer zijn eigen verhaal.