20 mei 2010; bezoek waterschap

20 mei 2010; bezoek waterschap

Waterschap Zuiderzeeland heeft een controle uitgevoerd op ons bedrijf. Donderdagmorgen is ons bedrijf gecontroleerd op de naleving van het lozingenbesluit. Altijd weer spannend. Zou ik alles goed voor elkaar hebben. Om 10 uur s’ochtends kwam een autotje van het waterschap het erf oprijden.
Uit de auto stapte een prachtige jonge blonde vrouw (lijkende op Inge de Bruijn) met lange blonde haren en een paar blauwe laarzen aan. Ik dacht dat overkomt me niet vaak op een doordeweekse dag op de boerderij.
Maar ja ze kwam voor serieus werk. Het controleren van o.a. de spuitmachine (kantdop), waterbron, teeltvrije zone, sceptic tank, kunstmeststrooier etc. Gelukkig had ik alles goed voor elkaar. Met een kop koffie senseo op ging de blonde vrouw weer verder naar de volgende agrariër.

23 mei 2010; eindelijk iets warmer. De gewassen reageren hier wel op. De eerste aardappels komen nu boven. Op het uienveld komt ook steeds meer een groene gloed. Maar kijk je er wat dichterbij op dan staan de uien er nog maar klein en verpieterd bij. De gewassen liggen 2 weken achter op dezelfde tijd vorig jaar. De wintertarwe bijvoorbeeld kwam vorig jaar rond deze tijd in de aar. Dat jaar had ook wel een prachtig groeiseizoen. De overgezaaide bieten staan inmiddels ook boven.

29 mei 2010; terwijl de winterpeen inmiddels aan het boven komen is hebben mijn vader en ik met de foetsiespuit de uien schoongemaakt.
Nu ik dit aan het typen ben regent het inmiddels wat buiten. Ben benieuwd wat er gaat vallen.
De gewassen zullen er zeker van opfrissen.