13 april 2009; suikerbieten en uien zaaien, aardappels poten

6 mei 2010; 0,75 ha suikerbieten overgezaaid

Donderdagmiddag heeft loonbedrijf De Waard 3/4 ha suikerbieten overgezaaid. 3 dagen eerder kwamen teeltadviseur van Van Wesemael en ik er achter dat er steeds 4 rijen bijna geen bieten stonden. Bij tellingen kwamen we aan nog geen 5.000 bieten/ha. Waar er eigenlijk 80.000 hadden moeten staan. De oorzaak konden we op dat moment nog niet echt achterhalen. Zou de zaaimachine aan 1 kant te diep of te ondiep hebben gelopen? Muizenschade? Maar dat zou wel heel knap van die muizen zijn om steeds 4 rijen bieten op te eten. We vonden wel zaadjes die in de grond niets gedaan hadden. Later die dag kwam ik erachter. Ik heb 1 pak zaaizaad (afgesloten) van vorig jaar gebruikt. Die zijn precies over 4 elementen van de 12 rijige zaaimachine verdeeld.In de overige 8 elementen zaten 2 nieuwe pakken. Het pak heb ik toch koel en donker bewaard. Een goeie les geen overjarig zaad meer gebruiken. Wel jammer.