28 maart 2010

De voorjaarskriebels beginnen te komen als het land begint op te grijzen en de temperatuur omhoog gaat. Door de regen van vorig weekend is de grond alleen net iets te nat. Donderdag wel de wintertarwe kunnen spuiten. Dit was zeker nodig omdat er veel onkruid staat. Verder de trekkers van banden verwisseld, zodat ze een in ieder geval klaar staan om het land in te gaan als het kan.
In het weekend rond 21 maart is er 30 mm neerslag gevallen.

17 maart 2010: Om een idee te hebben wat de voorraad aan stikstof in de bodem is heb ik op de percelen waar aardappelen en suikerbieten komen grondmonsters geprikt, het N-mineraal onderzoek. Via het N-mineraal onderzoek wordt de voorraad beschikbare stikstof (Nitraat en Ammonium) bepaald. Deze monsters heb ik door grondlab Altic uit Dronten laten analyseren.
De bodemvoorraad is laag met waarden van 25 en 33 kg minerale stikstof/ha. Altic geeft aan de hand van deze waarden per gewas een advies om de voorraad straks aan te vullen zodat het gewas straks optimaal kan groeien.