11 januari 2009; tarreren winterpeen

17 januari 2010; winterpeen getarreerd

Maandag 11 januari is de winterpeen getarreerd. Bij Koelhuis De Groene in Rutten is de winterpeen getarreerd. Tijdens de oogst is er af en toe een kist apart gezet die gebruikt wordt voor de tarrering. De kwaliteit en opbrengst wordt dan bepaald. Tevens kan aan de hand van de kwaliteit bepaald worden wanneer de partij afgezet moet worden. De winterpeen zag er goed uit. Dit jaar weinig muizenvraat, wel een enkele kromme. De meeste tarra die bij mij voorkwam, is Cavity spot. Cavity spot wordt veroorzaakt door diverse soorten Pythium. De omstandigheden bepalen of er daadwerkelijk Cavity spot op de peen zichtbaar wordt. Een gebrek aan lucht in de grond speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ziekte. Tijdens de teelt is de grond van veel percelen dichtgeslagen door overvloedige regen. Zuurstof is uit de grond gedrukt, met als mogelijk gevolg meer aantastingen van Cavity spot.

De winterpeen (Fijne B peen) teel ik voor de Dutch Carrot Group. Agrifirm, Hiemstra en Koop zijn de aandeelhouders van deze onderneming. De Dutch Carrot Group richt zich op de teelt, koeling, verwerking en afzet van peen. De peen wordt onder het label “Top Carrots” in de markt gezet. De verwerking van de peen gebeurt bij Hiemstra in Beringe en Koop Landbouw in Usquert.
De prijs van winterpeen zit nu gelukkig wat in de lift omhoog.