27 september 2009; proefrooiing winterpeen

27 september 2009; proefrooiing winterpeen

Van maandag 21 t/m donderdag 24 september de aardappels bij de buren gerooid. Deze waren beregend. Het rooien verliep voorspoedig.
APF Holland heeft bij mij uit de aardappelbewaring 3 monsters van elk 50 knollen gehaald.
De partij aardappelen is beoordeeld volgens het keuringsregelement voor veldgewas aardappelen bestemd voor consumptie en industriele verwerking ( CKA 1).
Beoordeeld worden blauwgevoeligheid, onderhuidse verkleuring en glazigheid . Tevens word er gekeken naar vreterij (bijv. ritnaalden) schurft, rot en hol.
Hiervoor word een puntensysteem gehanteerd. Deze moet binnen de 15 punten blijven. Daarboven wordt in onderling overleg de afzet geregeld. Ik haalde 13 , 8.3 en 13.3 punten, dat is binnen de norm van 15 punten. Zorba het ras wat ik teel is gelukkig weinig blauwgevoeilig.
Deze week is er door de Dutch Carrot Group een proefrooiing gedaan in mijn winterpeen. Vrijdag 25 september zijn de resultaten van deze proefrooing samen met de andere telers beoordeelt en besproken. Er is per perceel 2 meter rijlengte gerooid verdeeld over 4 plekken van 0,5 meter. Er wordt gekeken welke peen in de maat 50 gram-3,8 cm kopdikte valt. Welke peen < 50 gram weegt en > dan 3,8 cm kopdikte heeft. Tevens het aantal grammen tarra (kromme peen, muizenvraat etc.). Zie foto onder het resultaat van mij peen.De maat 50 gram-3,8 cm kopdikte (schaaltjespeen) is de maat die uiteindelijk straks uitbetaald word. Het werd duidelijk dat over alle telers de opbrengst lager is dan vorig jaar. Blijft het droog dan zal de opbrengst ook niet veel hoger meer worden.
Dinsdag 29 september ga ik de eerste 5 ha suikerbieten rooien. Deze bieten moeten voor 11 oktober klaarliggen. Omdat de grond nu nog goed droog is wil ik ze daarom nu al vroeger rooien.