8 augustus 2009; wintertarwe dorsen

8 augustus 2009; wintertarwe dorsen

De laatste 11 ha wintertarwe is dinsdag 4 augustus gedorsen. Dit keer kwam de MF combine van De Waard . Deze neemt zeker 7,5 meter breedte mee. Om de combine bij te houden met het lossen heb ik 1 vrachtwagen van Post ingehuurd. Tussendoor kon ik zo de tarwe naar Dronten brengen.
1 ritje naar Dronten was ik ca. 1 uur voor kwijt. Over alle wintertarwe incl. slechte kopakkers oogst ik iets minder dan 11 ton/ha. Een goeie opbrengst. Omdat het ras Toisondor niet zo veel stro geeft heb ik deze stro verhakselt. Tevens leverd het stro extra organische stof en mineralen voor de bodem. Het voordeel is ook dat ik niet meer hoef te wachten voordat de stropers het stro geperst heeft en kan zo sneller een groenbemester inzaaien.


Eerst heb ik de grond losgetrokken met een Agrisem CombiPlow. Deze kon ik van Weevers uit Swifterbant gebruiken om te zien hoe de machine onder mijn grondomstandigheden werkt.
Volgens Weevers is het een soort grondverbeteraar. De Agrisem lift als het ware de grond ca. 25 cm op en legt hem weer terug. Zo scheurt/ breekt de grond goed los. De doorworteling van de grond wordt zo beter. Achter de Agrisem heb ik een Kongskilde triltandcultivator hangen die de grond verder losmaakt. Daarna ben ik met kopeg en zaaimachine de groenbemester (bladrammenas) aan het inzaaien.