23 november 2008; Suikerbieten rooien en wintertarwe zaaien

23 november 2008; Suikerbieten rooien en wintertarwe zaaien

De suikerbieten zijn woensdag 19 november gerooid. Loonbedrijf De Waard uit Biddinghuizen heeft met een 6 rijige WKM Big Six bietenrooier de bieten gerooid. De omstandigheden om te rooien viel mee. Het was droog weer. Met 2 kipwagens hebben we de suikerbieten naar het erf getransporteerd. Rond Sinterklaas worden de suikerbieten opgehaald. Na het bietenrooien heb ik het land direct, met een Imants roterende spitmachine met opgebouwde zaaimachine, laten inzaaien. De weersverwachtingen waren zo slecht dat ik ploegen en dan zaaien niet meer zag zitten. Terwijl De Waard aan het spitten was kon ik de rest van ons land omploegen.

Donderdag 20 november was ook het ploegen klaar. Het landwerk voor 2008 is daarmee afgerond. Maandag 17 november had ik nog wel pech omdat ik de trekker met ploeg wel heel dicht bij een rotorkopeg in de schuur wilde neerzetten. Het gevolg een sissend geluid. En ik voelde de trekker aan 1 kant naar beneden zakken. Oh jee een lekke band. Ik was met de band tegen een scherp gedeelte van de kopeg aangereden. Het gevolg was dat de band niet meer te repareren was. Profile Tyre center uit Dronten heeft er een 2e hands band met nog 80 % profiel opgezet. Zodat ik dinsdag weer verder kon gaan met ploegen.

23 november 2008; Suikerbieten rooien en wintertarwe zaaien 23 november 2008; Suikerbieten rooien en wintertarwe zaaien

Inmiddels heeft het sinds donderdag 20 november al weer meer dan 25 mm geregend. Het land is nu behoorlijk nat geworden. Ben blij dat ik het landwerk af heb kunnen maken.