27 april 2008; aardappels gepoot

27 april 2008; aardappels gepoot

Maandag en dinsdag 21 en 22 april zijn de aardappels gepoot.Aardappels poten. Het tankje op de pootmachine word gebruikt om de knollen en de grond te behandelen tegen rhizoctonia. Voorop de trekker zit een frontfrees. De aardappels liggen in de rij om de 38 cm. De frontfrees, een Baselier, heb ik omgebouwd tot rijenfrees voor de opbouw van peenruggen en aardappelruggen. Voor de opbouw van de peenruggen worden alle freeshaken gebruikt. Bij de opbouw van de aardappelruggen worden de freeshaken boven de gepote aardappelen uitgehaald.


Gisteren (26 april) ben ik begonnen met het frezen van de peenruggen. Bovenop de ruggen wordt later de peen gezaaid (begin mei). Voor het frezen is de grond nog bemest met een speciale mestsoort, wortelmix van Agrifirm. De rughoogte moet minimaal 25 cm zijn om een goeie peenlengte te krijgen en om te voorkomen dat de peen door een harde laag krom gaat groeien.


De nieuwe veldspuit, een CHD die eigenlijk al 2 maanden geleden binnen had moeten zijn is inmiddels eindelijk bij de dealer, Weevers uit Swifterbant gearriveerd. Morgen (28 april) kunnen we hem gaan gebruiken.

27 april 2008; aardappels gepoot 27 april 2008; aardappels gepoot