10 november 2007; Suikerbieten rooien en Global Gap

10 november 2007; Suikerbieten rooien en Global Gap

De laatste suikerbieten zijn dinsdag 6 november gerooid. De rooiomstandigeheden waren goed. Het had de dag ervoor nog wel 5 mm geregend. Loonbedrijf de Waard uit Biddinghuizen rooit de suikerbieten.

10 november 2007; Suikerbieten rooien en Global Gap


Voor het geologisch project zijn er 6 banen van 6 rijen suikerbieten blijven staan. Uit de 6 banen word per baan 7 keer een monster gehaald. Dit word via GPS ingemeten. Dit monster word gewogen. Het suikergehalte en winbaarheid word bepaald door het IRS. Aan de hand van sattelietkaarten die zijn gemaakt van het perceel en bodemgegevens en eigen waarnemingen probeert men binnen het project “geologisch ” relaties te leggen tussen de waargenomen verschillen. De 6 banen zijn woensdagmiddag 7 november in het zwad gerooid met een Riecam rooier uit de buurt.De Riecam rooier rooit de suikerbieten en legt ze in het zwad. Donderdag 8 november heeft een proefveldrooier van het PPO de monsters uit de in het zwad gerooide suikerbieten gehaald. Een deel van de monsters word gewogen en in zakken gedaan en om suikergehaltebepaling te kunnen doen. De rest word gewogen en terug in het zwad gelegd. Met een oplader zijn de overgebleven suikerbieten opgeladen en bij de bietenhoop gestort.


Vrijdagmiddag heb ik in de Meeuwenhoeve in Lelystad een bijeenkomst bijgewoont over de nieuwe regels van EurepGap voor 2008. De nieuwe benaming voor EurepGap word GlobalGap. De bijeenkomst is georganiseerd door NAKAgro die de inspectie uitvoert. Door de herziening van de richtlijnen is een informatiebijeenkomst wel gewenst. GlobalGAP staat voor: Global Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die wereldwijd aan boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Op dit moment worden mijn gewassen, Aardappelen, uien en winterpeen hierop gekeurd. Het geeft de boeren wel veel papieren rompslomp. Dat was ook wel te merken tijdens de vergadering, door de kritische kanttekeningen die de boeren gaven.