27 oktober 2007; winterpeen oogst

27 oktober 2007; winterpeen oogst

Dinsdagmiddag 23 oktober rond 1 uur s’middags was het dan zover. Het spektakel gaat beginnen. De oogst van winterpeen (B peen). Een hectisch gebeuren. Veel slippende heftruckbanden op het erf om de vrachtwagens zo snel mogelijk te laden en te lossen. Terwijl er tussendoor ook nog kistenwagens, voor het vullen op het land, geladen en gelost moeten worden.

In 1,5 dag 5 ha peen gerooid, met een opbrengst van uiteindelijk 712 volle kisten (ca. 1200 kg per kist) met peen. Een 2 rijige klembandrooier van loonbedrijf Heyboer ligt met 2 beitels 2 ruggen met peen op. Vervolgens worden de wortels via een klemband aan het loof vastgepakt en naar boven getransporteerd. Het loof word er afgeknipt. De peen vervolgt zijn weg verder via een transportband naar de kisten die op een speciale wagen staan. Met een soort van valbreker worden de wortelen in de kist gelegd totdat deze vol is.

Een goed getrainde chauffeur van Heyboer rijdt op de trekker met kistenwagen. Via een afstandbediening kan deze de transportband van de rooier bedienen, zodat de kisten goed gevuld worden. De chauffeur van de rooier kan dan het rooiwerk goed in de gaten houden. De chauffeur van de trekker die de wagen naar het land en het erf brengt gaat tijdelijk op de wagen staan om de kisten mooi af te vlakken. Op de wagen kunnen 5 kisten. De wielen van de kistenwagen zijn bestuurbaar, zodat de wagen makkelijk door de bocht kan.

 

Het blijft voor de bestuurder van de trekker met wagen goed opletten. 1 stuurfout en de wagen stuurt zomaar het kavelpad af. Hier hangt de peen tussen de klemband. Een beetje grond aan de peen is niet erg. Dit is beter voor de bewaring. De winterpeen word via Agrifirm afgezet. De volle kisten worden naar het koelhuis van De Groene in de Noordoostpolder gebracht. Daar worden ze opgeslagen totdat ze verwerkt worden. Ik teel de winterpeen als B peen. B-peen is de wat fijnere winterpeen. De penen wegen tussen de 50 en 250 gram. Schaaltjespeen is de luxere B-peen. De sortering is egaler. De kopdikte varieert tussen de 22 en 38 mm. Inmiddels heb ik het peenland losgetrokken met de woelpoot en ben het nu aan het omploegen.